Spondiloza cervicală tratată prin acupunctură

Dr. Alice Popescu

Spondilartroza cervicală este un proces degenerativ al coloanei cervicale ce apare și se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Ea se instalează mai devreme și ia forme mai supărătoare la persoanele care petrec mult timp în condiții de frig și umezeală sau în poziții nepotrivite, de exemplu aplecat asupra unui birou.

În general, simptomele se caracterizează mai ales prin durere și senzație de gât înțepenit, dureri de cap, dureri de ceafă ce pot iradia spre umeri sau între omoplați, amețeli sau zgomote în urechi. Câteodată pot apărea și nevralgii în zona cervicală și retroauriculară, insomnii sau alte complicații.

Spondiloza cervicala

Sursa foto: US National Library of Medicine

Simptomele spondilozei cervicale răspund foarte bine la tratamentul acupunctural. Se folosesc puncte în zona cervicală, dar și puncte situate la distanță (mâini și picioare) sau chiar puncte de pe scalp și de pe ureche ce au o conexiune cu zona cervicală. Se mai pot folosi, după caz, ventuze sau moxe. În general o serie de 10 ședințe duce la dispariția sau ameliorarea marcată a simptomelor. Fiind vorba de o boală degenerativă, ce se accentuează cu vârsta,este preferabil să se facă și un tratament de întreținere, de exemplu o serie de ședințe toamna, înainte de răcirea vremii. Astfel se evită agravarea ce apare deseori în bolile reumatismale în decursul sezonului rece.